Idéen
Den Internationale Latterklub


I Danmark er der ingen ledelse, latterklubben kører autonomt. Ligesom der heller ikke er nogen fælles økonomi. Der er ingen regler og ingen forpligtelser. Idéen er ikke beskyttet, alle er velkommen til at le efter vores metode og alle kan frit åbne en klub. Vi vil støtte enhver, der ønsker åbne en klub eller at le efter vores metode. Ingen kan "stjæle" fra os, tværtimod: jo flere, der ler, jo bedre...målet er at smitte flest muligt! Og skabe et samfund, hvor man frit viser sine følelser og sin glæde.

Idéen kommer oprindeligt fra Indien, hvor bevæglesen netop har fejret 10 års jubillæum. Både Jan Thygesen Poulsen fra Østerbro Latterklub og Mikael Andersen fra Køge Latterklub deltog i det 500 lattermand store seminar i Mombai (tidligere Bombay)(herhjemme har vi leet i 6 år).

Den indiske læge, Madan Kataria, har stiftet "Laughter Club, International" og han har udnævnt den 1ste søndag i maj til "Latterens Verdensdag". Madan Kataria er almindeligt praktiserende læge i Mombai og han fik ideen i 1995, da han arbejdede på artikler som "Humor, den bedste medicin". Her fik han lyst til at se, om daglig latter kunne give bedre sundhed og psykisk velvære. Derfor gik han over i hans lokale park i Lockhanwalla, lige rundt om hjørnet 3 minutter fra hans hjem og lægepraksis. Her laver mange indiere deres morgengymnastik. Han samlede 10-20 i en rundkreds, og de begyndte at fortælle hinanden vittigheder for at skabe latter. Hans mål var at få folk til at le i 15-20 minutter hver dag (undersøgelser viser, at vi modedrne mennekser ler i gennemsnit 6 et halvt minut om dagen, mens man i 50'erne skulle have leet i 18 minutter dagligt). De løb dog hurtigt tør for vittigheder og det var svært for folk at le rigtigt og længe nok. Desuden klagede kvinderne over de beskidte vittigheder. Faktisk var bevægelsen ved at dø efter blot 5 dages latter!Men så faldt Madan Kataria over en slags meditations-latter, der bruges i yogakredse. Her ler man uden grund, nærmest terapeutisk for at komme i kontakt med ens egen latter - og med de følelser, der ligger gemt dybt inde. Og det er denne latterform, der nu bruges i Den Internationale Latterklub. Madans geniale påhit er desuden, at han har kædet denne terapeutiske latter sammen med yoga-øvelser, der styrker vejrtrækningen og arbejder med muskelgrupper omkring indre organer og omkring muskulaturen, som vi bruger til at le med. Madan Kataria skriver selv således:

For the first time there is developed a new yogic technique of laughter (Hasya Yoga) where anyone can participate in a group laughter everyday for 15-20 minutes without resorting to jokes.

I Danmark er der nu over 60 afdelinger, og man mener, at den første afdeling blev oprettet i Voldmestergade på Østerbro fredag den 5. marts 1999. Vi blev inspireret af et foto fra Latterens Dag i Bombay januar 1999, hvor ca 15.000 indere lo på Gallopbanen. Bevægelsen har siden spredt sig over hele verden, bla til USA og Canada samt de fleste lande i Europa og selvfølgelig til alle de nordiske lande (i Norge er den ledet af danske Franciska Munk). Desuden ler de i de fleste asiatiske lande. I Indien er der over 3.000 latterklubber!
Vær med til at sprede latteren i Danmark, kontakt Jan Thygesen Poulsen på telefon 35 38 45 42. Han er klar til medvirke til åbningen af flere afdelinger. Latter åbner og er et signal om social accept og fællesskab Latter smitter. Og kroppen belønner os, når vi ler, ved at producere endorfiner, der giver en euforiserende oplevelse af lykke - man bliver ligesom høj. Desuden produceres der flere hvide blodlegemer af en type, der hedder T-celler, de er en del af immunforsvaret. Bemærk at der ikke er plads til kritik af andre eller til selvkritik, når man ler sammen: Le til verden - og verden ler til dig. Smilet er den korteste afstand mellem to mennesker.

Latterklubben er et øvelseslokale 
En latterklub er som et fitness-center. Her træner og styrker du dine lattermuskler, så du er bedre rustet til at le "ude i den virkelige verden". Dels når andre kommer med et humoristiske påhit, du har lyst til at le ad. Dels så du selv bliver bedre til at sætte latteren igang og gør andre glade og mere åbne. Vi skaber et sted, hvor det er tilladt at le - fjollet og uden særlig krav om humor praktiserer vi vores egen indre latter. Vi mærker, hvor vi normalt lader os stoppe, og fortsætter ud over de normale grænser. Stimulated simulated laughters (efter Madan Kataria) Latter i ca. 15-20 minutter i gruppe (jo flere, jo lettere at le). Først skabes positiv, åben atmosfære, fordele fremhæves: forbedret fysisk og psykisk helbred, latteren er gratis, dette er ikke en sekt, klubben er åben for alle. Herefter 5-10 forcerede latteranfald á 30-45 sekunder afbrudt af yoga-øvelser (vejrtrækning og stræk). Man trækker vejret godt ind og presser latteren ud for stor kraft, hold ikke igen. Forsøg viser, at selv kunstig latter får centre i hjernen til at producere "glædes" hormoner. Aantallet stiger af en type hvide celler i blodet (natural killer lymphocytes), der styrker kroppens imunforsvar. Forsøg påviser desuden, at blodtrykket falder med 15-20 mm efter blot 10 minutters latterøvelser.

Latterøvelser
Vi ler efter inspiration fra Indien, men der er frit spil for at lave nye øvelser og veksle med lege. Desuden bruger mange strækøvelser mellem de enkelte latterøvelser, der typisk varer et lille minut. Man står i en gruppe og laver de tritstående øvelser omkring en latterinstruktør, der er uddannet til at lede øvelserne. Uddannelsen er dog intet krav.
- Julemands Latter
- Stille latter med åben mund 
- Rose Latter
- Trinvis Latter 
- Røde-lårs latter 
- Armsvings latter 
- Løve Latter
- Intim latter (holde-om i par, skift partner) 
- Fri latter, hvor man griner uden tidsbegrænsning, man fortsætter blot indtil det ægte grin overtager (om nødvendigt efter princippet Fake it untill you make it: Lyv indtil det bliver ægte). Typisk ler vi en halv til en hel time fri latter! Der afsluttende Fri Latter er opfundet af Dominik Krøll (35-årig IT rådgiver hos Inwear) her i Danmark.

Sensible Living 
Madan Kataria forslår, at klubbens medlemmer praktiserer sensible living, dvs løbende giver komplimenter i deres lokale miljø og er klar til at dele om erfaringerne ved næste møde. Her kan også bedes om tilgivelse for i ugens løb at have udvist et overudviklet ego (fundamentet for mange problemer i livet - og en hindring for åben og fri latter).
Det anbefales desuden at fejre fødselsdage sammen. Målet er at opleve større glæde i livet gennem åbenhed og nærhed med alle mennesker. 

Sundhed 
Lægevidenskaben har dokumenteret, at latter har en helbredende og forebyggende effekt på sygdomme. Latter styrker imunforsvaret, giver hurtigere sår-heling, forkorter rekonvalsensperioden (altså tiden, fra du har været syg, til du er helt rask igen). Desuden har latter virkning på stressrelaterede sygdomme, som f.eks. hjertekar-sygdomme og luftvejssygdomme.
Vil du vide mere, så kontakt Nordisk Selskab for Medicinsk Humor, ved læge Ole Riis Knudsen på tlf. 45 42 53 00. 

Advarsel! 
Der kan være en helbredsmæssig risiko ved at deltage i latter-terapi ved følgende tilstande: Graviditet; Alvorlig forkølelse og influenca; Hjerte sygdomme med brystsmerter; Ligesom latter-terapi er sorgens værste fjende (herunder kærstesorg), samt ødelæggende for selvmedlidenhed og i det hele taget evnen til at lide.


info: Jan Thygesen Poulsen
tel.: +45 35 38 45 42
e-mail: jan@latterklub.dk

.